Over mij

Over mij

Het is 1994. Ik zit bij het uitzendbureau omdat ik een vakantiebaantje nodig heb om mijn studie Commerciële Economie te betalen. Weer krijg ik te horen dat er geen werk is en ik baal. Op de achtergrond hoor ik iemand bellen en zeggen “Ja morgen 7 man, dat regel ik”. Ik draai me om en zeg “Daar ben ik er één van!” “Helaas dat kan niet, ze willen mannen”, krijg ik terug. Maar ik blijf volhouden en zo rol ik de wereld van de logistiek in. 

Sinds die tijd ben ik werkzaam binnen deze boeiende sector. De dynamiek van de branche en de diversiteit van mensen, klanten en activiteiten maken dat ik graag in deze branche werk. In de eerste 16 jaar heb ik meerdere rollen binnen diverse (internationale) logistieke organisaties. Zo ben ik onder andere Kwaliteitsmanager, Operations Manager, IT Manager, Logistics Controller, Business Development Manager en General Manager.

Eigen bedrijf:

In 2012 zet ik de stap om mijn droom te verwezenlijken: zelfstandige worden en zo mijn ervaring in te zetten voor meer mooie bedrijven! Ik kies voor de naam LOGIMPRO, met als ondertitel ‘Logistics Improvement Professional’. Ik vervul diverse leidinggevende posities bij nationale en internationale bedrijven, waarbij ik leiding geef aan teams tussen de 25 en 350 medewerkers op 1 of meerdere vestigingen. Als projectmanager leid ik verhuisprojecten en (klant)implementaties in Nederland, België en Taiwan. Dit alles zowel aan de kant van de logistiek dienstverlener als aan de kant van de verlader.

Naast interim en projectmanagement opdrachten begeleid ik sinds 2016 ook teams, logistieke studenten en leidinggevenden in hun rol en persoonlijke ontwikkeling. Dit om te leren hoe je zelf kunt bijdragen aan je eigen succes en dat van het team. Hoe je balans brengt tussen de aandacht voor bedrijfsresultaat, klantenwensen en de mensen in je team(s). Want dat juist mensen het verschil maken is iets dat ik aan het begin van mijn carrière fluisterde, maar nu hardop roep.

Oog voor de mens in organisaties:

Ik zit in mijn eerste baan als er een nieuw project gestart wordt. “Wat hebben we allemaal nodig?” vraagt de leidinggevende ons. “Heftrucks”, zegt een collega, “Stellingen”, zegt een andere collega en ik roep: “Gemotiveerde mensen”. De eerste reactie daarop is: “Theekransjes daar doen we hier niet aan”. Niet alleen heb ik voor mijn gevoel toen heel lang mijn mond niet meer opengedaan in vergaderingen, maar ook heb ik heel lang geloofd dat ik het mis had.

Nu ontdek ik telkens weer dat daar waar mensen gemotiveerd zijn, oftewel gelukkig in hun werk, het bedrijf, het team en de persoon succesvoller en blijer zijn dan daar waar dat niet zo is. Daar waar conflicten zijn, daar waar ‘gedoe’ is. En dat ‘gedoe’ en die conflicten komen vaak doordat er vooraf niet goed is nagedacht over processen. Maar vaak ook doordat er iets niet goed zit tussen mensen. Binnen teams, tussen operatie en management of tussen organisatie en haar klant(en).

Dat ‘gedoe’ boven tafel krijgen, daar met de betrokken mensen mee aan de slag gaan en het samen oplossen, daar krijg ik energie van. Net zoals ik energie krijg van het helpen leidinggevenden te leren gelukkiger te worden in hun rol. En ze in te laten zien wat zij zelf kunnen doen om met hun teams succesvoller te zijn. Door nieuwsgierig te blijven naar zichzelf en anderen en zo zichzelf en anderen beter te leren kennen. Vooral door hun echte ik te ontdekken en laten zien, met al hun krachten en kwetsbaarheden. Dit alles neem ik mee in mijn interim opdrachten, mijn projectmanagers rollen en in mijn begeleidingstrajecten.

Mijn eigen ontwikkeling:

Nieuwsgierig ben ik zelf ook en blijven ontwikkelen hoort daarbij. In mijn carrière heb ik met vallen, opstaan én goede begeleiding, steeds meer geleerd over mezelf. Ik ben gegroeid als persoon en als professional. Maar ik ben nooit uitgeleerd. Daarom zorg ik ervoor dat ik ook regelmatig spar met vakgenoten en reflecteer met behulp van een coach. Ook volg ik elk jaar een opleiding die mij weer meer kennis en vaardigheden geeft in mijn vak en mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Zo heb ik in 2022 de Master Begeleidingskundige (Human and organisational behaviour) afgerond. De ervaring die ik al heb en de kennis en vaardigheden die ik in de studie heb opgedaan kan ik overal inzetten. Hierdoor heb ik niet alleen plezier van deze studie, maar iedereen met wie ik samenwerk.

Menselijker maken van de logistieke wereld:

Naast mijn betaalde opdrachten, als interim manager of begeleidingskundige, zet ik mij ook vrijwillig in voor de logistieke wereld. Onder andere als mentor van jonge logistieke professionals of als gastspreker op een logistiek event. Via deze weg en in mijn opdrachten hoop ik een bijdrage te leveren aan mijn missie om de logistieke wereld menselijker te maken. Door bewustwording te creëren op wat aandacht voor de mensen in je organisatie kan bijdragen aan het succes. Door alles wat ik gezien heb, maar vooral ook zelf heb ervaren kan ik nu namelijk stelliger dan ooit zeggen dat je gemotiveerde mensen nodig hebt om succesvol te zijn: als leidinggevende, als team en als organisatie in zijn geheel. 

Daar heb je wel tijd en gesprekken voor nodig. Tijd om samen helderheid te krijgen over het doel, de benodigde processen, rollen en verantwoordelijkheden. Tijd om elkaar te leren kennen en begrijpen, plezier te hebben en stil te staan bij waarom je alles doet. Individueel en als team. En daarbij heb je (bege)leiders nodig die begrijpen dat beide kanten belangrijk zijn: zowel de resultaat- als de menselijke kant. (Bege)Leiders die samen met het team tijd nemen om het over beide te hebben, ook al voelt dat soms ongemakkelijk en ook al heeft iedereen de neiging om door te rennen. Stilstand is in dit geval geen achteruitgang: Stilstaan is vooruitkomen!

 

 

Kijk ook naar de aflevering van Profteams: ZZP College Tour met Diana Vink: